Kineziológia

A kineziológia egy holisztikus szemléletű, az emberek energiarendszerének kiegyensúlyozásával, a szabad energiaáramlás biztosításával foglalkozik, amley alternatív és komplementer jellegű pedagógiai és pszichológiai elemeket is tartalmazaó készség- és személyiségfejlesztő módszer.

FIGYELEM! Az általunk alkalmazott kineziológiai ágak nem gyógyító tevékenységek!

A MODINA Egyesület saját, kineziológus végzettségű szakértőjével tart bemutató előadásokat és módszertani ismeretőket a kineziológia témakörében az alábbi kineziológiai ágakban:

edu-kineziológia: a kineziológia alkalmazása a tanulási képességek fejlesztésében

stress-release: stresszoldás a kineziológia módszereivel

viselkedés kineziológia: mindennapi környezetnünkből számtalan testünk energiáit befolyásoló hatás ér bennünket. Ezeknek a külső tényezőknek a ránk gyakorolt hatását kezeli a viselkedés kineziológia.

A kineziológia a hagyományos kínai orvoslás tanaiból átvette a meridiánrendszer elképzelését. Eszerint az élő szervezetben az energia az úgynevezett meridiánrendszer segítségével jut el testünk minden szervéhez, minden egyes sejtjéhez. A meridiánok külső pályája az inakat, izmokat és csontokat látja el energiával, a belső pálya pedig az egyes szervek energiaellátását végzi. Ez az energia szabályozza testünk fiziológiai folyamatait, segíti a velünk született autonóm mozgásreflex működését, és koordinálja az öngyógyító a szervezet öngyógyító folyamatait. A kineziológusok szerint ugyanis az emberi test egy, a túlélést szolgáló autonóm rendszer. Ezzel az akaratunktól függetlenül működő túlélési rendszerrel kapcsolatba lépve próbálják segíteni a test öngyógyító folyamatainak működését.

Ideális esetben a szervezet energia-eloszlása egyenletes, azonban ez az egyensúly a helytelen táplálkozás, a túl sok stressz, valamint a megterhelő élethelyzetek hatására tartósan fel is borulhat. A kineziológia célja, hogy feltárja és kiegyensúlyozza a szervezet „egyenetlen energiaeloszlását”, tehát visszaállítsa a szervezet belső egyensúlyát, bármilyen okból borult is fel.

A kineziológus először izomtesztelés segítségével beazonosítja azokat a pontokat, ahová túl sok vagy túl kevés energia jut, majd különféle eljárásokkal korrigálja az eltéréseket. A kineziológia eszköztára e tekintetben nagyon változatos, és az egyes kineziológusok gyakorlata élesen eltérhet egymástól, de abban valamennyi korrekciós eljárás hasonlít, hogy a páciens életébe kevéssé beavatkozó, „szelíd” kezelési módok. A teljesség igénye nélkül egy kis ízelítő ezekből az eljárásokból:

 • tornagyakorlatok
 • vizualizáció
 • tekintetirányokkal való munka
 • neurolymphatikus pontok masszírozása
 • akupresszúrás pontok kezelése
 • neurovascularis pontok érintése
 • színek, illatok,
 • pozitív gondolatok
 • viselkedésgenetikai ismeretek tudatosítása.

A kezelés végén az izomteszt segítségével ellenőrizhető, hogy valóban helyreállt-e az energia egyensúlya az adott ügy/téma vonatkozásában.

Az egészség, energia-egyensúly a kineziológusok szerint úgy határozható meg, mint az az állapot, amelyben

 • nem vagyunk negatív emóciók foglyai
 • a szellemi teljesítőképességünk teljes
 • a stressz csak élettapasztalat, életcéljaink elérésének motorja, tehát nem lépi túl teherbíró képességünk határát